header Home Arketypisk Astrologi logo

Pluto

Pluto i horoskopet

af Eva Lykke Sveistrup

Pluto symboliserer forvandling eller transformation. Det betyder at noget får en ny form. Vi bruger udtrykkene in-formere, re-formere og trans-formere. Kvante­fysikeren David Bohm sagde i et interview med Tor Nørretranders i 1989:

“The wave function is the mathematical representation of the field of information. The wave function has the meaning of information that acts on the particle.”

Vi kan måske sige at det vi lader os informere af, er med til at skabe den form vi oplever. Transformation sker der hvor gamle mønstre går i opløsning og der dannes helt nye former.

Pluto er naturens kræfter som hele tiden dannes, modnes, forfalder/danner frø og gendannes i en ny form. Pluto er blevet associeret med det som Freud kaldte ID’et – altså den del af psyken som kaldes instinktiv og ubevidst eller før-bevidst.
Jung førte Freuds arbejde videre og opdagede arketypernes forvandlende funktion i dybden af psyken. Jung opdagede også at det numinøse og hellige er en del af vores ubevidste.

Plutos forvandlende kraft er bestemt ikke til at spøge med – selvom humoristisk sans kan være godt, også når det hele er svært. I perioder hvor Pluto er operativ som transit kan vi opleve at gamle eksistensformer og livsmønstre dør helt ud og vi kommer i kontakt med en dybere del af os selv.

Vi får mulighed for at lade det overfladiske, facadeprægede og evt. neurotiske vige for et mere autentisk udtryk, hvor vi føler os i bedre overensstemmelse med den vi virkelig er – indefra. Det kan gøre ondt undervejs, men det er virkelig værd at gennemgå for resultatet er større psykisk og ofte også fysisk sundhed.

Forvandling indefra kan faktisk føles ekstatisk når vi giver slip og tager imod naturens/universets hellige energier som kroppen er designet til at nyde i fuldt mål. Pluto har med død/genfødsel at gøre. Alene vores fysiske fødsel er en stor overgang fra én eksistensform til en anden.

I den transpersonlige psykologi beskriver Stanislav Grof Pluto-fasen under fødslen som der hvor livmoderhalsen åbner sig og barnets hoved begynder at bevæge sig ud gennem fødselskanalen. Fra holotropisk terapi ved vi at denne fase opleves af bevidstheden som ’kamp på liv og død’ – dog med lys for enden af tunnelen.

Forskning i menneskets fødselsproces har desuden påvist at vi er optaget af at passe på moderen under fødslen og at vi kan opleve skyldfølelser og angst for at tilføre moderen smerte. Disse følelser kan vi imidlertid transformere som voksne og det kan være en stor befrielse at få indsigt i hvor de stammer fra.

I denne tid hvor de feminine spirituelle kræfter vender tilbage til vores kollektive bevidsthed, sker der stor forvandling med hensyn til hvordan vi håndterer fødsler. Åndedrætsterapier og vores generindring af den feminine Shakti-kraft er langsomt ved at forvandle vores syn på selve fødselsprocessen.

En anden pioner og verdenslærer på dette område er Binnie Dansby som har grundlagt en uddannelse og underviser verden over i åndedrætsterapi og ekstatisk fødsel. Hun lærer f.eks. fødende at sige 'ja' til fødselsveer i stedet for at fokusere på angst for smerte.

Det kan vi også gøre psykisk når andre områder af vores liv dør, genfødes eller får nye former. Vi opdager måske at den feminine nænsomhed og kraftige mildhed åbner broen fra smerte til ekstase.

Tantrisk seksualitet er også et udtryk for Pluto-kræfter. Det er et aspekt af seksualitet som er transpersonligt, som ikke har skabelse af fysiske børn som primær intention, og som er en form for tjeneste for det kollektive. Asia Shepsut som er arkæolog med dyb indsigt i astrologi, forklarer den historiske oprindelse til dette i bogen Journey of the Priestess.

Har vi markante Pluto aspekter i horoskopet, har vi valgt en inkarnation hvor vi ønsker at være medskabere af forvandling og healing af tilstande i den kollektive bevidsthed. Via transformation af traumatiske tilstande er vi med til at skabe ekspansion som jo er Universets naturlige tilstand.

Traumer er således ikke kun 'problemer' men indgår i den evolutionære proces som vi har valgt at deltage i, og med vores viden om at de kan åbne os spirituelt, indser vi at de er gaver fra sjælen.

Her i Danmark har psykologen Klaus Gormsen udviklet terapimetoden Gensidig Terapi over en periode på ca. 40 år. Med denne metode kan du lære at forvandle dig selv i et ligestillet samarbejde med en anden. Man skiftes til at være såkaldt forvandler og guide. Metoden er unik og revolutionerende. Alle kan lære den og sættes fri til at forvandle en indre tilstand. Du kan også bruge den på egen hånd.

Pluto har indtil for nyligt været solsystemets yderste planet, og den blev i 2006 omklassificeret til en dværgplanet ved en afstemning i Den Internationale Astronomiske Union. I 2005 blev en anden dværgplanet – Eris – opdaget, og der findes astrologisk litteratur om denne i bogen Discovering Eris, The Symbolism and Significance of a New Planetary Archetype, af Keiron Le Grice som er en af pionerene i udviklingen af arketypisk astrologi.

Ω

△ til top
© evalykke.com 2017